donderdag 17 december 2015

Het economisch voordeel van invalide zijn

De aanleiding: een post op Facebook van Marcel Kolder


Ik maak maar zelden mee dat validen jaloers zijn op invaliden en gek genoeg vind Marcel zo maar een goed voorbeeld.

Het probleem van ons economische denken is dat iedereen altijd alles ziet als een kostenpost. Zodra je denkt aan een opbrengstenbron verandert het.

Neem een ui en een tomaat. Het is allebei groenten. De één groeit onder de grond, de ander erboven. Iemand eet de ui een ander eet de tomaat. Voordat iemand hem eet, hebben er heel veel mensen iets aan de ui en de tomaat verdiend. Van boer tot supermarkt.

Gek eigenlijk want de natuur zorgt gratis voor tomaten en uien. Tomaten zijn in de winkel duurder dan uien. 1 Tomaat geeft meer mensen een inkomen dan 1 ui. Beiden zijn goed voor de economie. So far, so good.

Neem nu een valide en een invalide. Ze worden geboren, ze leven en ze gaan dood. Invaliden lijken in alles op validen. Toch is een invalide duurder dan een valide.

Dat zit zo. Invaliden kunnen minder zelf en hebben meer hulp nodig. De invalide is dus een veel betere business case dan een valide. Waarom? Nou de invalide verschaft dus meer werkgelegenheid. Gelukkig kan een valide de invalide altijd helpen. Dat doen we ook. Tenslotte zijn we mensen. Invalide en valide zijn ook beiden goed voor de economie.

Overigens, schijn bedriegt. Neem Bill Gates of Koning Willem Alexander. Bill Gates is veel duurder dan Koning Willem Alexander. Beiden zijn valide Toch heeft Bill Gates iets meer hulp nodig om van Microsoft een succes te maken dan Koning Willem Alexander nodig heeft om van Nederland een succes te maken.

We kunnen dus gerust stellen: hoe duurder iemand is, hoe minder hij zelf kan. Of je valide of invalide bent maakt daarbij niet veel uit. Als je wilt weten wat de kosten zijn en wat de opbrengsten zijn moet je gewoon even nadenken en hoe meer het kost hoe langer het duurt om de business case te begrijpen.

Of het nu een ui is of Bill Gates, wat hij kost levert hij ook op voor de economie.

Waarom is het logisch? De behoefte aan geld komt rechtstreeks voort uit de behoefte aan liefde en aandacht. De regel is dat als je meer nodig hebt, je een manier moet zien te vinden hoe je meer kunt ontvangen. Het leven is makkelijker als je al genoeg hebt, dan kun je misschien wel met meer weggeven of met veel minder ontvangen toch alles doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor uw reactie op mijn blog
De regels zijn:
- durf te vragen
- fris in je hoofd
- help een ander
- wees correct
- doe mee