maandag 18 januari 2016

62 rijken, 3,5 miljard armen

62 rijken en 3,5 miljard armen hebben evenveel..




Rijkdom is iets anders dan inkomen. Als je jaarlijks meer dan 750.000 dollar verdient hoor je bij de 1% grootverdieners op aarde. Een relatief groot deel van de wereld maakt bij ruilhandel geen gebruik van munten. Zij ruilen op gevoel. Zolang iedereen bijdraagt is het ok.

Dat doen we in Nederland ook in het vrijwilligerswerk en in ons gezin of in onze familie en met onze buren. Zelfs met wildvreemden ruilen we vaak zonder geld te gebruiken.

Economie is in essentie een zeer beperkte, bijna domme wetenschap. Er gebeurt zoveel wat niet in geld is uit te drukken dat het moeilijk is om een idee te krijgen van het begrip geld.

Je kunt gerust stellen dat geld de mensheid beperkt, het maakt de mens dom of gek of stout/oneerlijk of zielig.

Helaas is geld een feit. We mogen blij zijn met alles op aarde wat niet door geld wordt beheerst. Zoals de zon die iedere dag schijnt. De lucht die we inademen. Het water dat iedere dag uit de hemel valt.

Geld zou moeten zijn als zonlicht, water en lucht. Geld geeft toegang tot voedsel, een dak boven je hoofd, tijd om uit te rusten, een gevoel van vrijheid, verbondenheid en gelijkheid.

De (denk)wereld van het geld is onderontwikkeld. Mensen zijn nog steeds Neanderthalers als ze denken over geld. Geld zou ons allemaal geluk moeten brengen. Helaas verpest 1 % van de mensen met geld het voor 50 % zonder geld.

Is dat wel zo? Of zijn die 50% gewoon blij en gelukkig zonder geld. Hebben we geld wel nodig? Geld is een Westerse uitvinding.

Het idee van geld is goed bedoeld. Ik ben benieuwd of we er in de toekomst meer mee kunnen. Nu moet je werken voor de rijken, om net genoeg te hebben voor je eigen gezin/huishouden.

Dat kan genoeg zijn. Of het genoeg is is afhankelijk van je geluksgevoel. En dat gevoel wordt niet door geld bepaald, maar door je hebzucht, je gulzigheid, je jaloezie, je ijdelheid/trots, je lust/kuisheid, je woede en je luiheid.

Gek genoeg is geld dus niet zaligmakend. Het is een beperkt middel. We hebben alles om gelukkig te zijn in eigen hand. Ben je rijk dan moet je geven, ben je arm dan moet je ervoor werken. Laten we samen zorgen dat iedereen op aarde goed te eten, te drinken en te rusten heeft.

Alleen samen kunnen we er een succes van maken. Geld is een beperkte stroom van liefde. Laat haar rijkelijk stromen, dan keert ze als een boomerang telkens bij je terug.

Stop je angst, dan stop je ook de crisis. Een nieuwe Gouden Eeuw begint bij onszelf. Verwacht niets, geef wat je kan en ontvang met dankbaarheid. Laten we het industriële slavernijtijdperk en het rationale 'kennis is macht' informatietijdperk achter ons laten en beginnen aan de Age of Wisdom. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor uw reactie op mijn blog
De regels zijn:
- durf te vragen
- fris in je hoofd
- help een ander
- wees correct
- doe mee